<< Inapoi

Adi Dumitrascu - Vietnam


Adi Dumitrascu - Vietnam

Pleci in Vietnam?! Ce cauti acolo? Nu stii cum e in comunism?” Cam asta a fost genul de reactie de care am avut parte atunci cind povesteam entuziasmat colegilor despre excursia in care aveam sa plec.
Spune-i „Vietnam” unui american si acesta se va gandi imediat la elicoptere, jungla si tot felul de scene din filmele de razboi...La tunelurile sapate de trupele Viet Cong in razboiul ala in care a luptat si Rambo. Aici, la tuneluri, ai posibilitatea sa tragi cu Kalasnikovul in tinte cu soldati americani pentru suma de 20 de dolari! - 80% din oamenii care fac asta sunt americani.
Apropos, am fost si invitati la nunta unui american (veteran de razboi) si o tanara vietnameza.
Vietnamul acum este plin de turisti americani, britanici, nemti, francezi si australieni…dolarul este “moneda nationala”…il poti folosi la piata, la cumparaturile din strada, magazine, chiar si in delta Mekong-ului in satele izolate.
Cat despre romani, asa cum am constatat personal, acestia asociaza Vietnamul comunismului si evident interminabilelor serii cu Rambo.
Deh, fiecare cu traumele lui...

Numai ca ceea ce am vazut si trait in Vietnam nu seamana deloc, dar deloc, cu ceea ce am trait noi pana in 1989 si sincer sa fiu, nu seamana nici macar cu ceea ce mi-am imaginat eu.
Sigur, exista un singur partid politic, dar vorba ghidului nostru: „tinerii nu sunt deloc interesati de politica”. 

Saigon - HO CHI MIN
20 milioane de oameni traiesc aici, si poseda 8 milioane de motociclete! Astfel incat, da, traficul este extrem de agitat...In intersectii sau sau sensuri giratorii nu am vazut nici un semn de circulatie! Nu exista STOP sau CEDEAZA.
Strada este un adevarat spectacol vizual si sonor, claxoane, masini si un numar nesfarsit de motorete intr-un dans nebunesc.
Sa traversezi o strada, in aceste conditii, chiar si acolo unde exista o trecere de pietoni, poate deveni o adevarata incercare…smecheria, am inteles asta de la prietenul meu, este sa faci primul pas, apoi sa continui sa mergi incet. Motociclistii vor serpui pe langa tine, iar cand vei ajunge, in viata, pe cealalta parte a drumului, vei avea sentimentul unei misiuni indeplinite, YES!!